30.03.2020

Договір оренди в доларах укладати протизаконно

Договір оренди в доларах укладати протизаконно

Як сказав один наш давній клієнт, - «... прив'язуйте оренду до чого завгодно: ціною на гречку, бензин, вугілля, долари, нафту, гамбургер в McDonald's, але я не зафіксую оренду в гривні більше ніж на рік!».

У медалі дві сторони. З позиції орендаря нестабільність гривні збільшує ризики заплатити завтра за оренду більше, в разі прив'язки до умовних одиниць, правильніше сказати - відв'язування від національної валюти. І його вимоги, не фіксувати оренду в доларах, цілком резонні. В ідеалі було б зафіксувати вартість в гривні, року, десь на три, а то й усі п'ять. Але якщо зазирнути з позиції орендодавця, то є ризик отримувати меншу ренту в разі чергової глобальної девальвації. Скажімо так, рідкісний недосвідчений орендодавець погодиться зафіксувати вартість оренди без зміни на весь термін договору.

Так само відзначимо, що хибною є думка більшості власників нерухомості про те, що ринок оренди офісів прямо пропорційний курсу долара, а вартість їх квадратного метра так само непохитна, як «100 американських Бенджамін». Як показали події 2008 і 2014 років можуть настати обставини, коли ціна на офіси не встигає за зміною табличок в обмінниках. Але і на місці орендаря наївно розраховувати, що підписавши договір під час економічного спаду, він решту часу буде платити за заниженою ціною.

Правда десь по середині. Найсильніше на вартість оренди квадратного метра впливає кількість бажаючих орендувати цей квадратний метр, а не формула співвідношення гречки з доларом. Тобто банальна закономірність попиту і пропозиції. Навряд чи хтось з цим посперечається.

Так, незаконно. Але ніхто ж не примушує вас порушувати закон. Мова йде не про контракт в доларах, і все це розуміють. Як правило, мається на увазі формула прив'язки гривневого еквівалента орендної плати до якихось умовних величинам, більш стабільним, ніж курс гривні і це цілком законно. І тут завжди починаються кумедні ритуали торгу і гра в найрозумнішого з наївним виразом обличчя пояснює законність і протизаконність будь-яких прив'язок в договорах.